Frågor om batterier till hörapparat från kunder

Ibland får jag frågor, om batterier till hörapparat från kunder, som jag tycker är viktigt att föra vidare. Det kan handla om sådant som jag tycker är lite mer allmängiltigt. 

 

Varför håller inte batterierna till min hörapparat lika länge som de gjorde på min tidigare hörapparat?

Hörapparater har en mängd olika inställningar beroende på din hörselnedsättning. Det handlar tex om volym. Du har kanske helt enkelt börjat höra sämre och audionomen har behövt skruva upp volymen. Då går det åt mer batterier. Dessutom är dagens hörapparater utrustade med möjlighet till trådlösa hjälpmedel och om du använder sådana så går det också åt mer batteri. Ibland kan det också vara så att din hörapparat har något fel. Om du precis har bytt batteri och det tar slut snabbt och oväntat. Ta din hörapparat till en tekniker och få den undersökt. Det kan vara ett fel på den. Jag hade en kund för en tid sedan som tyckte att batterierna han köpt inte var bra. Eftersom jag inte har mött det tidigare så frågade jag om han hade kollat sin hörapparat och det hade han inte. Men han gick till hörselmottagningen och det visade sig att felet låg i hans hörapparat. Så batterierna har inte fått sämre kvalitet men olika saker gör att de kanske inte håller så länge ändå. Högre volym, fler hjälpmedel och givetvis i vilken miljö du befinner dig i. 

Varför tar inte batterierna till hörapparaterna slut samtidigt?

Ibland slocknar det ena batteriet mycket tidigare än det andra och det betyder inte att det r ojämn kvalitet på batterierna. Istället beror det på att dina hörapparater har lite olika inställningar. På mitt högra öra tar batteriet slut ca ett dygn innan det vänstra och det beror på att jag har mer förstärkning på mitt högra öra. Batteriet på den högra hörapparaten får helt enkelt jobba mer. Så även om jag byter batterierna samtidigt tar det högra hörapparatsbatteriet slut snabbare än det vänstra. I den miljön jag brukar vistas i varar mina batterier ca 6 dagar. Använder jag andra hjälpmedel som Bluetooth väldigt mycket kan det gå ner mot 5 dagar. 

Varar batterierna till min hörapparat längre om jag stänger av dem?

Ja något längre varar de men eftersom det är luft som är den aktiva beståndsdelen så börjar de förbrukas så snart du har tagit bort flärpen. Även om du försöker sätta tillbaka flärpen så kommer batteriet att laddas ut. Givetvis stänger du av hörapparaten över natten. Det är viktigt att de får andas och därför öppnar du batteriluckan och låter kondensen torka ut. När du har på dig hörapparaterna under hela dagen är den där nattliga torkstunden viktig för att din utrustning ska hålla sig i topptrim. Men du sparar inga batterier om du stänger av korta stunder under dagen. Då är det bara du själv som blir lidande genom att höra sämre och gå miste om massor av roliga saker.

Försämras ljudet i hörapparaten när batteriet börjar ta slut?

Ja något försämras det men det är så lite så du märker det knappt. Har du som jag att batterierna inte tar slut samtidigt märker man det lättast på att när du byter batteri i den ena hörapparaten blir ljudet något starkare där. Annars är de konstruerade för att hålla en jämn och bra ljudnivå under hela sin livslängd.

Har du frågor eller kanske vill du skriva ett inlägg här?

Då är du välkommen att höra av dig till mig du kan maila till mig på dan.krantz@xercis.se  jag blir jätteglad för frågor för då får jag också lära mig något nytt.