Batterier till hörapparat i Coronatider

Bild på handskbeklädd hand som håller i batterier till hörapparat.

Just nu är vi uppe mitt i en pandemi där livet går lite på sparlåga och där rädslorna är många. Jag har märkt att kunderna vänder sig till oss e-handlare när man inte vågar gå ut och handla varor i de vanliga affärerna, batterier till hörapparat är inget undantag

När det gäller hörapparatsbatterierna som jag säljer så kan jag säga att de kommer från en leverantör i Sverige och därför kan du känna dig säker på att det inte är importerat. Ibland kanske du köper slang och det står att den kommer från Kina men samma här den har varit på lager en tid hos en svensk distributör och inte den heller är så farlig ur smittsynpunkt. Samma med vaxfilter och domer.

När vi packar dina varor i kuvert har vi den största försiktighet. Vi använder handskar och är friska när vi packar dina paket. Så du ska känna dig säker på att det är tryggt att handla hos oss på Xercis AB.

Jag hoppas att du som är kund hos oss ska känna dig trygg med att veta att de varor vi säljer till dig är ett tryggt köp helt fritt från coronavirus.

Nu hjälps vi åt att ta ansvar och skydda varandra mot detta virus så att vi snabbt kan komma tillbaka till en roligare tillvaro.

Fortsätt läsa Batterier till hörapparat i Coronatider

Frågor om batterier till hörapparat från kunder

Ibland får jag frågor, om batterier till hörapparat från kunder, som jag tycker är viktigt att föra vidare. Det kan handla om sådant som jag tycker är lite mer allmängiltigt. 

 

Varför håller inte batterierna till min hörapparat lika länge som de gjorde på min tidigare hörapparat?

Hörapparater har en mängd olika inställningar beroende på din hörselnedsättning. Det handlar tex om volym. Du har kanske helt enkelt börjat höra sämre och audionomen har behövt skruva upp volymen. Då går det åt mer batterier. Dessutom är dagens hörapparater utrustade med möjlighet till trådlösa hjälpmedel och om du använder sådana så går det också åt mer batteri. Ibland kan det också vara så att din hörapparat har något fel. Om du precis har bytt batteri och det tar slut snabbt och oväntat. Ta din hörapparat till en tekniker och få den undersökt. Det kan vara ett fel på den. Jag hade en kund för en tid sedan som tyckte att batterierna han köpt inte var bra. Eftersom jag inte har mött det tidigare så frågade jag om han hade kollat sin hörapparat och det hade han inte. Men han gick till hörselmottagningen och det visade sig att felet låg i hans hörapparat. Så batterierna har inte fått sämre kvalitet men olika saker gör att de kanske inte håller så länge ändå. Högre volym, fler hjälpmedel och givetvis i vilken miljö du befinner dig i. 

Varför tar inte batterierna till hörapparaterna slut samtidigt?

Ibland slocknar det ena batteriet mycket tidigare än det andra och det betyder inte att det r ojämn kvalitet på batterierna. Istället beror det på att dina hörapparater har lite olika inställningar. På mitt högra öra tar batteriet slut ca ett dygn innan det vänstra och det beror på att jag har mer förstärkning på mitt högra öra. Batteriet på den högra hörapparaten får helt enkelt jobba mer. Så även om jag byter batterierna samtidigt tar det högra hörapparatsbatteriet slut snabbare än det vänstra. I den miljön jag brukar vistas i varar mina batterier ca 6 dagar. Använder jag andra hjälpmedel som Bluetooth väldigt mycket kan det gå ner mot 5 dagar. 

Varar batterierna till min hörapparat längre om jag stänger av dem?

Ja något längre varar de men eftersom det är luft som är den aktiva beståndsdelen så börjar de förbrukas så snart du har tagit bort flärpen. Även om du försöker sätta tillbaka flärpen så kommer batteriet att laddas ut. Givetvis stänger du av hörapparaten över natten. Det är viktigt att de får andas och därför öppnar du batteriluckan och låter kondensen torka ut. När du har på dig hörapparaterna under hela dagen är den där nattliga torkstunden viktig för att din utrustning ska hålla sig i topptrim. Men du sparar inga batterier om du stänger av korta stunder under dagen. Då är det bara du själv som blir lidande genom att höra sämre och gå miste om massor av roliga saker.

Försämras ljudet i hörapparaten när batteriet börjar ta slut?

Ja något försämras det men det är så lite så du märker det knappt. Har du som jag att batterierna inte tar slut samtidigt märker man det lättast på att när du byter batteri i den ena hörapparaten blir ljudet något starkare där. Annars är de konstruerade för att hålla en jämn och bra ljudnivå under hela sin livslängd.

Har du frågor eller kanske vill du skriva ett inlägg här?

Då är du välkommen att höra av dig till mig du kan maila till mig på dan.krantz@xercis.se  jag blir jätteglad för frågor för då får jag också lära mig något nytt. 

Fortsätt läsa Frågor om batterier till hörapparat från kunder

Lite tankar om hörapparater och hjälpmedel

Hand bakom örat som hjälpmedelHjälpmedel viktigt om du hör dåligt

Hjälpmedel är viktigt för oss som har problem med hörseln. Hörapparaten är det främsta hjälpmedlet men det finns mycket runt hörapparaten som också är viktigt. Idag finns en mängd hjälpmedel som kan förbättra din livssituation avsevärt.

Wi-Fi hjälpmedel

De flesta moderna hörapparater har Bluetooth och är anpassade för wi-fi tillbehör. Du kan få en platsoberoende slinga som fungerar till TV och telefon tex. Du kan också via app i telefonen justera dina hörapparater på ett bra sätt, anpassa till olika miljöer tex. När du går på bio eller teater kan du använda hörapparatens inbyggda slingfunktion och få ett bra ljud trots att du hör dåligt.

Med all teknik som finns inbyggd i dina hörapparater så följer också en massa kunskap som du som användare behöver lära dig. Men du behöver inte allt. Det är viktigt att bestämma sig för vad du behöver och sedan vara tydlig med det när du provar ut dina nya hörapparater.

Att ha tillgång till slinga är prio nummer ett. Då kan du känna dig säker på att det fungerar med TV och telefon. Det andra som jag skulle vilja slå ett slag för är någon form av bluetooth funktionalitet för din hörapparat. De nya tillbehören som kommer nu är uppbyggda kring den typen av funktionalitet.

Hörapparatsbatterier och den nya hjälpmedelstekniken.

På de flesta hörapparatsbatterier idag kan du läsa att de är Wi-Fi approved. Det betyder helt enkelt att de är anpassade för trådlös teknik. Det du ska tänka på som användare är att all kringutrustning tar mer batteri. Det betyder att du kanske måste använda mer batterier. Använder du mycket av de hjälpmedel som finns för telefon och TV så kommer batteritiden att minska ordentligt.

Driftsäkerheten kan också skilja sig mellan olika olika batterifabrikat. På de flesta står att de är testade för wi-fi hjälpmedel men det står inte vilka resultat de uppnått. Här gäller det för dig som användare att testa dig fram. Jag har själv testat mig fram och sett att det finns skiftande driftsäkerhet mellan olika märken på hörapparatsbatterier.

Du kan också själv prova dig fram mellan olika batterimärken och märka att det kan skilja en hel del. Själv har jag provat många olika märken och helt ovetenskapligt kommit fram till att driftstid och driftsäkerhet för min del blir bäst med Rayovacs batterier och det är därför jag själv säljer dessa.

Laddningsbara batterier till hörapparater

Det senaste är den nya tekniken med laddningsbara batterier till hörapparater. Jag har själv fått erbjudande om detta men kommit fram till att trots att det låter bra så finns det en del nackdelar.

Alla har vi väl råkat ut för att batterier tar slut oväntat. När jag har utbytesbatterier är det inga problem jag kan alltid byta, om jag har batterier med mig vill säga. Där för är en batteriförvaring en bra investering. Du kan köpa en batteriförvaring av mig för 40 kr. Har du laddningsbara så måste du ladda om dem och under tiden har du inget alternativ.

Laddningsbara batterier är dyra. När de inte fungerar längre är det dyrt att köpa nya. Dessutom om man tar exemplet med driftsäkerheten med olika tillbehör skulle jag vilja ställa upp ett stort frågetecken. Det kan nog skilja en hel del där.

Men visst är det en teknik som kommer att långsamt ta över marknaden. Men jag skulle inte satsa på det idag.

Till sist vill jag uppmana dig som läsare att komma med egna synpunkter och tankar kring detta ämne i kommentarsfältet nedan.

Fortsätt läsa Lite tankar om hörapparater och hjälpmedel

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda