Lite tankar om hörapparater och hjälpmedel

Hand bakom örat som hjälpmedelHjälpmedel viktigt om du hör dåligt

Hjälpmedel är viktigt för oss som har problem med hörseln. Hörapparaten är det främsta hjälpmedlet men det finns mycket runt hörapparaten som också är viktigt. Idag finns en mängd hjälpmedel som kan förbättra din livssituation avsevärt.

Wi-Fi hjälpmedel

De flesta moderna hörapparater har Bluetooth och är anpassade för wi-fi tillbehör. Du kan få en platsoberoende slinga som fungerar till TV och telefon tex. Du kan också via app i telefonen justera dina hörapparater på ett bra sätt, anpassa till olika miljöer tex. När du går på bio eller teater kan du använda hörapparatens inbyggda slingfunktion och få ett bra ljud trots att du hör dåligt.

Med all teknik som finns inbyggd i dina hörapparater så följer också en massa kunskap som du som användare behöver lära dig. Men du behöver inte allt. Det är viktigt att bestämma sig för vad du behöver och sedan vara tydlig med det när du provar ut dina nya hörapparater.

Att ha tillgång till slinga är prio nummer ett. Då kan du känna dig säker på att det fungerar med TV och telefon. Det andra som jag skulle vilja slå ett slag för är någon form av bluetooth funktionalitet för din hörapparat. De nya tillbehören som kommer nu är uppbyggda kring den typen av funktionalitet.

Hörapparatsbatterier och den nya hjälpmedelstekniken.

På de flesta hörapparatsbatterier idag kan du läsa att de är Wi-Fi approved. Det betyder helt enkelt att de är anpassade för trådlös teknik. Det du ska tänka på som användare är att all kringutrustning tar mer batteri. Det betyder att du kanske måste använda mer batterier. Använder du mycket av de hjälpmedel som finns för telefon och TV så kommer batteritiden att minska ordentligt.

Driftsäkerheten kan också skilja sig mellan olika olika batterifabrikat. På de flesta står att de är testade för wi-fi hjälpmedel men det står inte vilka resultat de uppnått. Här gäller det för dig som användare att testa dig fram. Jag har själv testat mig fram och sett att det finns skiftande driftsäkerhet mellan olika märken på hörapparatsbatterier.

Du kan också själv prova dig fram mellan olika batterimärken och märka att det kan skilja en hel del. Själv har jag provat många olika märken och helt ovetenskapligt kommit fram till att driftstid och driftsäkerhet för min del blir bäst med Rayovacs batterier och det är därför jag själv säljer dessa.

Laddningsbara batterier till hörapparater

Det senaste är den nya tekniken med laddningsbara batterier till hörapparater. Jag har själv fått erbjudande om detta men kommit fram till att trots att det låter bra så finns det en del nackdelar.

Alla har vi väl råkat ut för att batterier tar slut oväntat. När jag har utbytesbatterier är det inga problem jag kan alltid byta, om jag har batterier med mig vill säga. Där för är en batteriförvaring en bra investering. Du kan köpa en batteriförvaring av mig för 40 kr. Har du laddningsbara så måste du ladda om dem och under tiden har du inget alternativ.

Laddningsbara batterier är dyra. När de inte fungerar längre är det dyrt att köpa nya. Dessutom om man tar exemplet med driftsäkerheten med olika tillbehör skulle jag vilja ställa upp ett stort frågetecken. Det kan nog skilja en hel del där.

Men visst är det en teknik som kommer att långsamt ta över marknaden. Men jag skulle inte satsa på det idag.

Till sist vill jag uppmana dig som läsare att komma med egna synpunkter och tankar kring detta ämne i kommentarsfältet nedan.