Hörapparatsbatterier och miljön

Att tänka på när det gäller hörapparatsbatterier och miljön.

Hörapparatsbatterier och miljö bild på en röd batteriholk.Vad ska vi tänka på och hur kan vi göra för att våra hörapparatsbatterier inte ska påverka miljön negativt? Att bedriva ett miljöanpassat företag är inte alltid enkelt men det är fördenskull väldigt viktigt. Vi säljer batterier till hörapparater och när man har hörapparat så märker man hur mycket batterier det verkligen blir av det hela. Därför är hörapparatsbatterier och miljö en viktig fråga.

På baksidan av din batterikarta finns en liten symbol som du ser på bilden här nedan. Den visar att batterierna du köpt faktiskt innehåller lite PB som är den kemiska beteckningen för bly. Den överkryssade soptunnan betyder givetvis att det inte ska slängas i soporna.

Hörapparatsbatterier och miljö bild visar baksidan av batterikarta och miljömärkning.

 

För oss som använder hörapparater regelbundet går det åt två batterier i veckan per användare ungefär. Som jag tidigare skrivit om så finns det ca 1,5 miljoner hörselskadade i landet och ungefär 1 miljon av dem använder hörapparat.

De allra flesta av oss har hörapparater i båda öronen och det innebär att om vi räknar snällt så någonstans mellan 1,5 – 2 miljoner batterier i veckan blir obrukbara efter användning varje vecka. På ett år slängs alltså mellan 100 – 200 miljoner batterier. Det är en försvarlig mängd. Därför påverkar våra hörapparatsbatterier miljön. Det är därför viktigt att vi som hörselskadade tar vårt ansvar. Vi ska se till att batterierna påverkar miljön så lite som möjligt.

Inga batterier i soporna!

Givetvis tror och hoppas jag att ni som köper batterier av mig också ser till att batterierna hamnar där de hör hemma, i den röda batteriholken. Ofta är det så här att man kanske förvarar de använda batterierna på lite olika ställen. De ligger i olika burkar, koppar, glas eller vad det nu kan vara och där blir de liggande. Vi glömmer bort dem och de kommer inte till det rätta omhändertagandet. Det är så lätt att kasta några batterier i soporna för ”det var ju bara några stycken”. 

Då är det viktigt att tänka på mängden batterier per år. 100 – 200 miljoner batterier. Det är ju inte bara batterier till hörapparater det gäller. Vi har batterier till en mängd olika hjälpmedel i våra hem idag. Då pratar vi om miljarder batterier som varje år blir kasserade på grund av att kraften i dem inte finns kvar. Däremot finns alla ämnen kvar och vår natur behöver inte dessa ämnen i soporna.

Jag tror att alla någon gång har slängt ett batteri direkt i en soppåse. Det är då det är viktigt att tänka på den totala mängden batterier. Vi konsumerar otroligt mycket batterier och det blir enorma mängder om alla tänker så. Många ämnen kan återvinnas och tas tillvara när vi lägger våra batterier i batteriholken. Det är en aspekt av det hela. Vi gör dessutom en stor insats för miljön när vi ser till att batterier som vi använt tas om hand på rätt sätt. Läs mer om batterier och insamling här.

Hur blir vi bättre på miljön?

Hur gör man då på bästa sätt? Ja att springa iväg hela tiden till en batteriholk när jag har ett använt batteri fungera ju inte. Det blir alldeles för besvärligt. Att förvara dem på olika ställen fungerar heller inte speciellt bra. Då får man en dålig överblick över hur många batterier man faktiskt använder. Skapa en plats i hemmet där använda batterier slängs. Då får vi överblick och uppmärksammar hur mycket batterier vi gör av med. Kanske blir vi lite mer medvetna på köpet!

Själv sparar jag just mina hörapparatsbatterier i en gammal avlagd snusdosa. Just för att se hur mycket batterier det blir. Jag tömmer det i lådan för de andra batterierna när dosan blir full.

Att batterier tas om hand när de är förbrukade är för mig en självklarhet. Jag tycker att vi, som säljer batterier, ska engagera oss i de här frågorna. På så sätt är vi med och sparar naturen. Det är det viktigaste för mig.

Faror för miljön och omgivningen!!

En annan sak att tänka på är att batterierna är farliga. Barn och husdjur kan få i sig batterierna av misstag om de ligger och skräpar på olika ställen i hemmet. Det innebär stora risker för dem och misstänker du att någon fått i sig ett batteri av misstag ska du alltid ringa till Giftcentralen för råd. De har telefonnummer 010-456 6700.

Tänk också på att när du byter batterier sitt vid ett bord där du enkelt kan ta ur batteriet och byta till det nya och lägg det använda batteriet direkt i din insamlingsförpackning. Om du tappar ett batteri, leta reda på det direkt. Använd en magnet om du har en tillgänglig. Tycker du att det är svårt att byta själv se till att du får hjälp.

Ja det här blev en del tips på hur du ökar säkerheten kring dina batterier och hur du ser till att vara med och tänka på miljön vad det gäller batterier. Hörapparatsbatterier är nödvändiga för oss med hörapparater och därför ska vi också vara med och hjälpa till på olika sätt. Genom att se till att all hantering sker på bästa sätt. Det här är min insats för att vi ska kunna vara med och hjälpa till för att få en bättre och säkrare miljö.

Visa hur du hanterar hörapparatsbatterier och miljön!

Mitt sätt att hantera det här är ett sätt men det finns säkert massor med olika bra sätt att göra det på. Därför tycker jag det skulle vara lite roligt att veta hur du gör med dina förbrukade batterier. Skriv till mig och berätta på e-postadressen dan.krantz@xercis.se skicka gärna med någon bild så vi kan se hur just du är med och hjälper till att återvinna batterier.

Du kan också skriva ett inlägg i kommentarsfältet här nedanför och dela med dig av dina tips. Jag lovar att belöna något tips med en liten present.

Nu tar vi ansvar för det här tillsammans!