Qigong

Vad är qigong?

Det finns flera tusen olika stilar av qigong. Den sorten jag utövar heter qiandning. Qiandning bygger på teorierna om Qi, Yin och Yang, de fem elementen (trä, eld, jord, metall och vatten). Varje element är länkat till olika inre organ och till olika känslor. Till exempel är elementet eld länkat till organen hjärta och tunntarm och till känslorna glädje, närvaro och livsgnista. Varje element innehåller ca fyra övningar och totalt i hela programmet är det ungefär 30 rörelser. Det finns även övningar för att rensa bort själsligt skräp, fylla på med kraft och energi och för en egen healing av din kropp. Qiandning har även kallats för ”metoden att ta bort sjukdomar och förlänga livet”.

I qigong kombinerar du långsamma och mjuka rörelser med andning och koncentration. Syftet är att förbättra din fysiska-, själsliga- och mentala hälsa. Qigong handlar om välbefinnande. Det är ett sätt för stressade nutidsmänniskor att hitta tillbaka till själslig och mental balans. När du tränar qigong tränar du även medveten närvaro – mindfulness.

Varför ska jag träna qigong?

Det har visat sig att qigong är effektivt för att få en bättre hälsa och känna sig mer avslappnad. Qigong har flera fördelar:

  • Bild på någon som gör qigong vid strandenMotverkar stress
  • Motverkar spänningar och värk
  • Ökar din rörlighet
  • Ökar din kroppsmedvetenhet
  • Ökar din uppmärksamhet och närvaro i nuet
  • Ökar din energi och uthållighet
  • Bidrar till att du åldras vackert
  • Koordinerar och balanserar din kropp och själ

En enkel väg till ett hälsosamt liv.

Qiandningsövningarna mycket enkla att utföra. Du kan bestämma själv vilka övningar du ska göra beroende på vad i kroppen du vill balansera. Du kan själv bestämma hur lång tid du vill lägga på qiandningen från dag till dag. Fem till tio minuter om dagen räcker men vill du göra hela programmet så tar det ca 20 minuter. Det viktigaste är inte tiden utan att du gör din qiandning dagligen. Då får du ett mer balanserat, harmoniskt och hälsosamt liv.

Lär dig qigong via datorn!

Vill du lära dig qigong men har inte tiden till att gå kurs eller det kanske inte finns någon kurs nära dig. Nu har du chansen att lära dig qigong via datorn. Du får tydliga instruktioner med bilder och även instruktionsfilmer direkt till din dator. Du kan när som helst träna dig själv och du får även möjlighet att via e-post fråga vår erfarna lärare kring din träning. Du köper qigongkursen enkelt genom att sätta in 500 kr på vårt bankgiro 270 – 9277. Glöm inte ange namn och e-postadress eller kontakta oss på info@xercis.se så kan du ställa dina frågor om kursen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *