En berättelse om att lösa konflikter

En bonde i det gamla Kina som hade en granne som var jägare. Jägaren hade vilda och dåligt tränade jakthundar. Hundarna hoppade ofta över staketet och jagade bondens lamm. Bonden bad flera gånger sin granne att hålla ordning på hundarna, men grannen lyssnade inte på honom.

En dag hoppade hundarna återigen över stängslet och attackerade flera av lammen och skadade dem allvarligt. Bonden fick nog och gick till staden för att konsultera den lokale domaren.

Domaren lyssnade noga och sade: ”Jag skulle kunna straffa jägaren och beordra honom att hålla hundarna bundna eller inlåsta. Men då förlorar du en vän och får i stället en fiende.”

”Vad vill du helst ha, en vän eller en fiende?” frågade domaren.

Bonden svarade att han föredrog en vän.

”Då ska jag erbjuda dig en lösning som håller dina lamm trygga och även gör din granne till din vän”, sade domaren.

Bonden gick med på lösningen som domaren erbjöd och när han kom hem satte han den genast i verket, för att se om det fungerade.

Han tog tre av sina bästa lamm och gav dem till sin granne som gåva till dennes tre små söner. Pojkarna blev överlyckliga och började leka med lammen.

För att skydda sönernas älskade lamm byggde jägaren en rejäl inhägnad åt hundarna, och de jagade aldrig bondens lamm igen.

Från den dagen delade jägaren ofta med sig av sin fångst till grannen, och grannen bjöd tillbaka med lammkött och ost. De blev snabbt goda vänner.

Vad kan vi lära av det här? Jo att: Det bästa sättet att påverka och vinna över andra människor till din sida är gester av vänlighet och medkänsla.