5 sätt att få mer sinnesro

Enkelhet

Under våra liv samlar vi på oss saker, minnen, intryck, upplevelser. När allt det här blir för mycket då blir våra liv jobbiga. Precis som jag, har du säkert också små högar i ditt hem där du samlar på olika saker. Det kan vara viktiga papper, andra saker som vi inte vågar göra oss av med, kläder som vi inte slänger och saker som vi samlar i skåp, lådor och utrymmen. Alla dessa ting skapar oreda i ditt liv. Ta en hög, en låda, ett skåp i taget och rensa ut. Hur känns det efteråt? Känns det bra? Känns det lättare? Att rensa i vår yttre miljö påverkar vår inre miljö. När vi har skapat en bättre balans kommer vårt liv att kännas lättare.

Närvaro

Den stora gåvan vi har fått som människor att kunna tänka ställer till mycket problem i våra liv. Det ger oss möjlighet att vara på ställen där vi egentligen inte kan vara, i vår historia, det förflutna och i framtiden, det kommande. Därför handlar våra tankar ofta om att fly tillbaka och tänka på det vi kunde gjort, val som kunde varit annorlunda, vägval som kunde förändrat våra liv. Eller flyr vi framåt och tänker på hur framtiden ska se ut, vi kanske oroar oss eller ser fram emot och målar upp idealbilder som inte inträffar. Det skapar obalanser i våra liv som vi inte behöver. Vår kropp däremot befinner sig alltid i nuet. Den har ingen annanstans att vara. Därför är det bra att ibland stanna till och iaktta sin kropp. Hur känns det i kroppen just i den här stunden? Vad gör jag nu? Var är jag nu? Ge akt på det du ser, hör, känner, smakar, luktar och upplever just nu. Du kommer märka att du blir lugnare av att vara just där du är.

Tacksamhet

Hur tacksam är du just nu? Har du ett förnöjt leende på dina läppar? Tacksamhet är den mest hälsosamma sinnesstämning vi kan befinna oss i. Odla din tacksamhet, säg tack till allt som du vill ha och får av livet. Det blir många tack varje dag det kan jag lova dig. Vi springer förbi så många tack i våra liv som skulle kunna ge oss så mycket glädje och förnöjsamhet. Men vi ser det inte. Säg tack det sista du gör varje kväll när du lägger dig och tack varje morgon du vaknar. Dessa två tack kommer att göra dig till en lyckligare människa.

Allt går över

Inget är så bra som det först kan te sig, inget är heller så dåligt som det kan verka vid en första anblick. Allt går över, allt har sin tid. Våra liv är uppbyggda av en lång serie ögonblick och i varje ögonblick har vi ett val. Jag har mött mänskor som överlevt väldigt svåra situationer som varat under lång tid och många svarar på frågan ”hur klarade du av det” med orden ”Jag tog en dag i taget.” När vi har det tufft och svårt är det viktigt att korta ner sitt tidsperspektiv och helt enkelt leva sitt liv i varje ögonblick, en stund i taget, en dag i taget. Det är när vi tar i för mycket som vi får svårt att klara av det. Det är när vi tror att allt är över, allt börjar. Människor som varit nära döden säger ofta det lärde mig att ta vara på livet. Vi lever våra liv i ögonblick och i just det här ögonblicket kan du välja att vara lycklig, nöjd och tacksam.

Avsluta

Att avslutat saker är viktigare än vad vi tror. Vi har alla en massa oavslutade projekt, relationer och annat som skalpar runt i våra liv. Det oavslutade kräver massor av energi från ditt livsbatteri. Sätt dig ner en liten stund och funderar på vad du har för oavslutade projekt i ditt liv. Det finns ett ordspråk som säger för att öppna en ny dörr, behöver du stänga en annan. När du avslutar saker som ligger öppna i ditt liv kommer du märka att du får energi och lust att öppna nya.

Alla dessa 5 tips kan du använda i ditt eget liv för att få mer balans och sinnesro i din tillvaro.

Vill du veta mer kan du kontakta mig dan.krantz@xercis.se jag är också tacksam för kommentarer och tankar som du vill dela med dig av när du läser min text.